luni, 14 decembrie 2009

Miracol sau Medicament ?

Pentru cei ce nu stiu, mierea de albine este un compus vascos cu gust dulce. De cele mai multe ori este folosit ca indulcitor natural. Are un continut de glucoza, fructoza, vitamine (A, B, C, D, K), minerale (potasiu, magneziu, fosfor, calciu), acizi organici, enzime, etc.. Se spune despre miere ca este cel mai puternic energizant natural. Acest lucru a fost recunoscut de persoane din lumea sportului ce consumau miere inaintea competitiilor. Principalele tipuri de miere sunt:

  1. MIEREA POLIFLORA- este o miere care cristalizeaza dupa o perioada de timp. Inglobeaza nectarul de la multe specii de plante medicinale imprumutand astfel o parte din proprietatile lor terapeutice. Are un efect antiseptic si sedativ. Este adresata in special afectiunilor aparatului respirator.
  2. MIEREA DE SALCAM- este incolora usor galbuie. Se pastreaza lichida. Are continut ridicat de fructoza. Are proprietati calmante psihice. De asemenea este folosita drept calmant gastric. Stimuleaza activitatea cardiaca.
  3. MIEREA DE TEI- are gust puternic aromat. Esterecunosct drept calmant sau somnifer. Este anafrodiziaca.
  4. MIEREA DE RAPITA- este bogata in glucoza ceea ce o face sa cristalizeze in 2 sau 3 saptamani de la recoltare. Dupa cristalizare are culoarea alba. Ca si textura, este o miere cremoasa foarte fina. Este recomandata in combaterea afectiunilor rinichilor
  5. MIEREA DE FLOAREA - SOARELUI- Are proprietati tonice psihice si tonice generale. Este afrodiziaca si stimuleaza imunitatea.
  6. MIEREA DE MANA - Este in general inchisa la culoare. Contine trizaharide (rafinoza, melezitoza,etc.),carbohidrati: glucoza, fructoza, trizaharide, zaharoza(foarte putina), minerale, acizi organici, vitamine. Are aciditate mai scazuta decat mierea florala, pH (5,9-7,8). Posibile surse de mana: molid, brad, artar, mesteacan, alun, fag, frasin, pin, plop, salcie, stejar, ulm. Si plante ca bumbacul, floarea-soarelui, lucerna etc pot oferii productii de miere de mana. Atentie, mierea de mana provine de pe frunzele pomilor sau ale plantelor.